• Datum: 13-02-1807
  • Bron: Kronieken van Oscar Fiers F14 2032
  • Bewaarplaats: Stadsarchief Poperinge
  • Auteur : Martin Samyn

Met de Franse revolutie wil men een grondige andere maatschappelijke staat. Dit wil men bereiken door een andere kalender, maar ook door de straatnamen te veranderen. 

BoeschepestraatBoeschepestraat Zicht op de Boeschepestraat en de Elzenbruggestraat (Deken De Bolaan) links.

Daar zijn twee redenen voor. Historisch wil men vastleggen dat er een nieuwe tijd (regime) is aangebroken. Anderszijds wil men het beleid hertekenen, de stad herorganiseren, geïnspireerd door Napoleon.

De Gasthuisstraat - Noordstraat moet de naam Rue Impériale aannemen. De Overdam of Boeschepestraat is herdoopt in Rue Napoleon. De Gervelgatstraete of Leverstraet wordt de Rue de Furne. De Yperdamcoutter verandert naar Rue de Balance en vanaf de Paardemarkt wordt dit de Rue de Bruges. Het eerste stuk van de Deken De Bolaan, vroeger Elsendammebrugge, wordt de Chemin de Reninghelst.

Onze tijd is politiek nog altijd georganiseerd op het model van Napoleon. Verkiezingen gebeuren in België nog altijd met het imperiaal systeem. Frankrijk is daar al een tijdje van afgestapt. We zijn nog sterk schatplichtig aan de Napoleontische tijd bv. de bezoldigting van de eredienst.

18070213 1